Πολιτιστικά

Εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων ‘Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ’ στους Δήμους Αγίου Δημητρίου και Νέας Σμύρνης στις 25 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 1ΟΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Η ΈνωσηΠοντίων ‘Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ’ πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, εκδηλώσεις ιστορικο-μουσικοχορευτικές, με τίτλο «100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή» στους δήμους Αγίου Δημητρίου και Νέας Σμύρνης στις 25 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου. Η Ένωση είχε άλλωστε εκδώσει στην αρχή της χρονιάς ομότιτλο ιστορικό λεύκωμα-ημερολόγιο σε κείμενα και επιμέλεια της προέδρου Ράνιας Χρυσοχοΐδου.  Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι Δήμαρχοι Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου και Ν.Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, ο βουλευτής Β΄Αθηνών του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη-Ανθίδου, η αντιπεριφερειάρχης Δήμητρα Νάνου, οπρ. λαϊκών αγορών περιφ. Αττικής Χάρης Πασβαντίδης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού οργανισμού του δήμου Αγ.Δημητρίου Γιάννης Μαθάς και ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Σταματάκης, πολλοί αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι τοπικών συλλόγων των δύο δήμωνκαθώς και πλήθος θεατών κάθε ηλικίας.  Η Ένωση τους καλωσόρισε με τσίπουρο καθώς και νοστιμότατα ποντιακά κεράσματα, πιροσκί και ωτία.

Το συγκινητικό ταξίδι στο χρόνο, στη Μικρά Ασία, ξεκίνησε με την ιστορική αφήγηση της προέδρου Ράνιας Χρυσοχοΐδου. Το πρώτο μέρος που ήταν αφιερωμένο στην Ιωνία, συνεχίστηκε με υπέροχες μελωδίες από τους εξαίρετους μουσικούς Γιάννη και Κώστα Φωτιάδη και Γιάννη Καζαντζίδη στην ποντιακή λύρα, Αλέξανδρο Μιμίδη στο ούτι, τη φλογέρα και το αγγείο, Παύλο Φωτιάδη στο λαούτο, ΝώνταΚυργιάκη στα κρουστά, Φώτη Κοζυράκη στο τραγούδι, Δέσποινα Κανάκη-Χρυσοχοΐδου στο ακκορντεόν, το τραγούδι και τα κρουστά, ΧριστίναΞανθοπούλου στο βιολί. Μικρασιάτικα χόρεψε η χορευτική ομάδα «Αιολίδα». Ο μοναδικός Πόντιος θεατράνθρωπος Λάζος Τερζάς,συγκίνησε ιδιαίτερα με την εξαιρετική απόδοση αφηγήσεων  Σμυρνιών προσφύγων και ποιημάτων.Το ταξίδι συνεχίστηκε στον Πόντο με μέλη της θεατρικής ομάδας της Ένωσης να αποδίδουν θεατρικά σκετς και αφηγήσεις προσφύγων. Ιδιαίτερα συγκίνησε η παιδική θεατρική και χορευτική ομάδα της Ένωσης, με επιμέλεια της Έλενας Τσιμαχίδου. Οι χορευτικές ομάδες Προχωρημένων και Παραστάσεων της Ένωσης απέδωσαν εξαιρετικά χορούς από όλο τον Πόντο και σε συνδυασμό με τα εύστοχα εμβόλιμα σχόλια κράτησαν ζωηρό το ενδιαφέρον των θεατών μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων.

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια