Κοινωνία

Η γιορτή της Αγίας Φωτεινής στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης στις 17 Μαΐου

Ανακοίνωση Μητρόπολης

“Εορτάζει κι εφέτος η Μητρόπολή μας και η πόλη ολόκληρη της Νέας Σμύρνης τη μνήμη της πολιούχου μας Μεγαλομάρτυρος Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, εις τιμήν της οποίας είναι αφιερωμένος ο Ιερός Μητροπολιτικός μας Ναός.

Ο εφετινός εορτασμός έρχεται εν μέσω πανδημίας εξαιτίας του νέου Κορωνοιού (covid-19), ο οποίος έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη μας και συνεχίζει να απειλεί την υγεία όλων μας.

Γι᾽ αυτό και ο εφετινός εορτασμός, λόγω των μέτρων που έλαβε η Πολιτεία για την αποφυγή της διασποράς του φονικού ιού, θα είναι διαφορετικός από κάθε προηγούμενο.

Χωρίς τη συμμετοχή άλλων Ιεραρχών και του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεώς μας.

Χωρίς την καθιερωμένη λιτανευτική πομπή μέχρι την κεντρική Πλατεία της πόλεώς μας.

1. Ο εσπερινός της εορτής (Σάββατο 16 Μαΐου, 7 μ.μ.) θα τελεσθεί «κεκλεισμένων των θυρών» επειδή μέχρι και τις 16 του μηνός ισχύει ο εν λόγω περιορισμός.

Ωστόσο, η Ακολουθία θα μεταδοθεί διαδικτυακά και μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας μας. Επίσης στον αύλειο χώρο του Ναού η Ακολουθία θα μεταδίδεται και μέσω γιγαντοοθόνης (video wall).

Έτσι οι πιστοί που θα προσέλθουν, θα μπορούν να παρακολουθήσουν την Ακολουθία από τις οθόνες που θα υπάρχουν.

2. Η Κυριακή 17 Μαΐου συμπίπτει με την έναρξη ελεύθερης συμμετοχής των πιστών στη θεία Λειτουργία και τις άλλες εκκλησιαστικές Ακολουθίες.

Λόγω όμως του περιορισμένου αριθμού εκκλησιαζομένων, που επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός του Ναού, οι πιστοί που το επιθυμούν θα συμπροσεύχονται στον αύλειο χώρο του Ναού.

Και η θεία Λειτουργία θα μεταδίδεται διαδικτυακά και ραδιοφωνικά, αλλά και μέσω των οθονών.

3. Το απόγευμα της Κυριακής στις 6 μ.μ. θα ψαλεί ο μεθέορτος Εσπερινός στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού μας Ναού, πράγμα το οποίο θα διευκολύνει τη συμμετοχή των χριστιανών μας που θα προσέλθουν.

Με το πέρας του Εσπερινού θα λιτανεύσουμε την εικόνα της Αγίας και τα ιερά λείψανά μας μόνο γύρω από τον Ιερό Ναό. Επανερχόμενοι θα ψαλεί η καθιερωμένη Παράκληση για την υγεία και την προστασία όλων μας.

Παρακαλούμε για τις αναγκαίες αυτές αλλαγές να έχουμε την κατανόηση όλων των αδελφών χριστιανών.

Η συμμετοχή όλων μας θα έδει να είναι θερμή μετά μάλιστα και τον αποκλεισμό μας από την κοινή λατρεία για δύο ολόκληρους μήνες! Ωστόσο, θα πρέπει να τηρήσουμε και τα μέτρα που ορίζουν οι ειδικοί και οι αρμόδιοι χάριν της προστασίας της υγείας όλων μας.

Υπερήλικες αδελφοί μας που αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, παρακαλούμε να αποφύγουν να προσέλθουν την ημέρα της πανηγύρεως για να μην ταλαιπωρηθούν.

Εμείς όλοι θα προσευχηθούμε και γι᾽ αυτούς. Και από την ώρα που οι Ιεροί Ναοί μας θα είναι πλέον ανοιχτοί, θα μπορούν οποιαδήποτε άλλη μέρα να εκκλησιαστούν.

Σε όλους επικαλούμαστε την ευλογία του αναστημένου Κυρίου μας και τις πρεσβείες της πολιούχου και προστάτιδός μας Μεγαλομάρτυρος Αγίας Φωτεινής”.

 

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια