Κοινωνία

Εθελοντική Εργασία Νέα μόδα ή Πραγματική Ανάγκη?

Εθελοντική Εργασία

Νέα μόδα ή Πραγματική Ανάγκη?

Η λέξη εθελοντισμός προέρχεται από το ρήμα «εθέλω» που σημαίνει θέλω πολύ. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής.

Είναι η προσφορά υπηρεσιών χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς προσδοκία υλικής αμοιβής ή προσωπικής προβολής και έχει ως κινητήρια δύναμη την αγάπη που πηγάζει από την ανθρώπινη  ψυχή.

Στη χώρα μας ο εθελοντισμός ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αυξάνεται ραγδαία και όλο και περισσότερα άτομα βρίσκουν αυτό που ψάχνουν στην έννοια της ανιδιοτελής προσφοράς σε μια ομάδα. Αυτό συνέβη ακριβώς επειδή ο εθελοντισμός έρχεται, σε μεγάλο βαθμό να αντισταθμίσει την τάση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες να αξιολογούνται όλα σύμφωνα με την χρηματική τους αξία : κάτι που τελικά απέτυχε ως οικονομικό πλάνο αξιοποίησης των σπουδών ή των δυνατοτήτων του ενεργού ανθρωπίνου δυναμικού σε μια χώρα υψηλής ανεργίας.

         Γιατί να γίνω εθελοντής/-ρια? Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που απαντούν σε μια τέτοια ερώτηση:

-Ενδιαφέρομαι για τον δήμο μου και την περιοχή που μένω εγώ και η οικογένειά μου

- Θέλω να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία σε κάποιο περιβάλλον στο οποίο μελλοντικά σκεφτόμουν να εργαστώ .

- Χρειάζομαι να κάνω κάτι που με ξεκουράζει και με εκφράζει αλλά ταυτόχρονα έχει και πιο χαλαρούς ρυθμούς και μικρότερη δέσμευση από το εργασιακό μου περιβάλλον.

-Θέλω να γνωρίσω άτομα και να κάνω καινούργιους φίλους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με εμένα.

-Νιώθω ότι είμαι χρήσιμος/η  και μπορώ να προσφέρω ενεργά στο κοινωνικό σύνολο πολλά παραπάνω απ’ όσα ήδη κάνω.

- Βρίσκομαι αρκετό καιρό εκτός αγοράς εργασίας και θέλω να ενεργοποιηθώ. Ή έχω μόλις χάσει τη δουλειά μου και χρειάζομαι κάτι να με κινητοποιήσει, να διοχετεύσω τη δημιουργικότητά μου και τις ιδέες μου.

-Κάνω μια δουλειά εντελώς διαφορετική από αυτό που σπούδασα ή αγαπώ να κάνω και στον εθελοντισμό βρήκα τον τρόπο να το αντισταθμίσω.

- Έχω ανάγκη να κάνω «καλό» ή να δω λίγη παραπάνω  «ομορφιά» στον κόσμο γύρω μου .

- Θέλω να κάνω και κάτι διαφορετικό από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς μου.

- Η εθελοντική μου εργασία είναι ένα καλό πρόσθετο όφελος που θα σημειώσω στο βιογραφικό μου.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι και ακόμη περισσότεροι που προκύπτουν από την προσωπική εσωτερική ανάγκη του καθενός για εθελοντισμό, είναι απολύτως σεβαστοί και λογικοί. Όποιο κι αν είναι το κίνητρο το αποτέλεσμα παραμένει:  Όταν κάνεις κάτι καλό για κάποιον ενισχύεις τον αυτοσεβασμό σου και νιώθεις την ιδιαίτερη χαρά που έχουν όσοι προσφέρουν.

 Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν τη συμμετοχή σε μια εθελοντική εργασία ή διοργάνωση ως «μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής τους». Εθελοντισμός σημαίνει πραγματικά ενωμένη ομάδα: οι  άνθρωποι που εργάζονται με κοινό σκοπό και στόχο τείνουν να δένονται περισσότερο συναισθηματικά μεταξύ τους παρά τις διαφορές τους. Αυτό είναι  κάτι που έρχεται σε μεγάλο αντίθεση με την πραγματικότητα σε πολλά ανταγωνιστικά περιβάλλοντα εργασίας. 

Στους περισσότερους δήμους πλέον λειτουργούν διάφορες οργανώσεις (ΜΚΟ), ομάδες και σύλλογοι που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί και να συμμετέχει.

Δοκιμάστε το! Σίγουρα κάποιος εκεί έξω έχει ΑΝΑΓΚΗ αυτό που μπορείτε να δώσετε!

         

Της Γεωργίας Τσιάκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Αυτοεκτίμησης

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια