Πολιτιστικά

Ερμηνεία Ποντιακού Λόγου από τον Σύλλογο Ποντίων Αργοναύται-Κομνηνοί

Γράφει η Εριέλλα Χρυσού

 

Ο σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας «Αργοναύται – Κομνηνοί» διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Άγγελος Δεληγιώργης» εκδήλωση ερμηνείας ποντιακής διαλέκτου και λόγου από το τμήμα της Λέσχης Ανάγνωσης του συλλόγου με τίτλο: «… Αραθυμώ και Λέγω …» σε σκηνοθεσία Γεωργίου Σαλπιγγίδη και παρουσίαση Χριστίνας Αβραμίδου. Την εκδήλωση «έντυσαν» μουσικά ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος στο ούτι και ο Ηλίας Αβραμίδης στη λύρα.

Στην κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr, η οποία κάλυψε την εκδήλωση, μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου, συγγραφέας και μέλος της θεατρικής ομάδας Θεόφιλος Καστανίδης, τονίζοντας πως ήταν η πρώτη προσπάθεια του συλλόγου να αναδείξει την ποντιακή διάλεκτο μέσα από τη θεατροποιημένη ποίηση και εξηγώντας πως το απόσπασμα το οποίο ο ίδιος ερμήνευσε ήταν μέρος ενός πολύ μεγάλου ποντιακού έργου «Η καμπάνα του Πόντου» του Φίλωνα Κτενίδη.

Ο Γιώργος Σαλπιγγίδης, διδάσκαλος και σκηνοθέτης της παράστασης, σχολίασε τις δυσκολίες της θεατροποίησης της ποίησης έναντι στην απλή απαγγελία της, προσθέτοντας πως απαιτείται εμβάθυνση στο πνεύμα του ποιητή αλλά και γνώση και κατανόηση της ποντιακής διαλέκτου.

 

Share this Post:

Συντάκτης Εριέλλα Χρυσού

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια