Πολιτιστικά

Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης Δελτίο τύπου εκδήλωσης «Χαράντας στεφανώματα»

Δελτίο τύπου εκδήλωσης «Χαράντας στεφανώματα»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου η θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση «Χαράντας στεφανώματα» από την Ένωση Ποντίων Ν.Σμύρνης-Αγ.Δημητρίου-Π.Φαλήρου «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», στα πλαίσια των Φθινοπωρινών γιορτών του δήμου Αγ.Δημητρίου. Η παράσταση έγινε σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κραψιτών Αθηνών, αφού ο γαμπρός ήταν Ηπειρώτης και η νύφη Πόντια. Τα κείμενα και η σκηνοθεσία ήταν της προέδρου της Ένωσης Ράνιας Χρυσοχοΐδου, το ηπειρώτικο ιδίωμα του Γιώργου Γιαννάκη και η επιμέλεια των Ηπειρώτικων εθίμων, της προέδρου της Αδελφότητας Ελένης Καντζέλη. Η δράση εκτυλίχθηκε τη δεκαετία του 1950 σε ένα ποντιακό χωριό της Πρέβεζας. Συγκίνηση, γέλιο, χαρά, ήθη και έθιμα, άφθονο τσίπουρο, νοστιμότατα ωτία, ηπειρώτικες πίτες, ρύζι, μπομπονιέρες, κουφέτα, χορός και τραγούδι, πανέμορφα ηχοχρώματα, συνέθεσαν ένα απολαυστικό λαογραφικό “μωσαϊκό”.

Συνόδευσαν οι μουσικοί: Γιάννης Φωτιάδης στη λύρα, Φώτης Κοζυράκης στο ποντιακό τραγούδι, Φίλιππος Πουρπουτίδης στο νταούλι, Δόκιμος Χαραλάμπους στο κλαρίνο, Βασίλης Αβραάμ στο βιολί, Παναγιώτης Γκάλης στο λαούτο, Μιχάλης Δάμος στο ντέφι και οι Στάθης Πολύζος και Δημήτρης Τζουμερκιώτης στο ηπειρώτικο τραγούδι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και μπήκαν στο χορό, ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Ένωσης Ποντίων Χρήστος Κατσώτης, η δήμαρχος Αγ.Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπος Μπέλλος , οι αντιδήμαρχοι Άγγελος Γαβαλάς, Σπήλιος Διαβολίτσης, Αναστάσιος Αδαμόπουλος και Ελένη Καντζέλη, ο πρόεδρος του Ο.Π.Α.Π.Γιάννης Μαθάς και ο αντιπρόεδρος Θόδωρος Σταματάκης,  η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δημοτική σύμβουλος Γιώτα Δήμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Αγ.Δημητρίου Αικατερίνη Ασημακοπούλου και Ν.Σμύρνης Δημήτρης Φερεντίνος καιπολλοί υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στο πέρας της εκδήλωσης η Ένωση προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους στο Δωρεάν Διαδραστικό Σεμινάριο για παιδιά, με θέμα τον Πόντο, που οργανώνει την Κυριακή 1 Οκτωβρίου και στη διήμερη εκδρομή που διοργανώνει στις 21-22 Οκτωβρίου στο Μυστρά και τη Μονεμβασιά.

Gallery

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια