Κοινωνία

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΟΓΕ πραγματοποίησε ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΟΓΕ πραγματοποίησε ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, την Τετάρτη 29 Ιουνίου στην πλατεία Καρύλλου.

Στην ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου Βρεττού Μαρία αναφέρθηκε στην ίδρυση του Συλλόγου πριν από 41 χρόνια μια και ο Σύλλογος αυτός είναι από τους ιδρυτικούς της ΟΓΕ. «Το σκοτάδι της δικτατορίας μόλις είχε τελειώσει. Τα προβλήματα των γυναικών πολλά και συσσωρευμένα. Η ισότητα θα μείνει βαθιά μέσα στο γύψο του φασισμού. Οι γυναίκες που έσμιξαν τότε όμως ήταν αποφασισμένες…». Αναφέρθηκε στην ομιλία της και στις πρώτες προσπάθειες που έκαναν οι γυναίκες της Νέας Σμύρνης να στήσουν τον Σύλλογο σύμφωνα με τις μαρτυρίες της συναγωνίστριας Γαρυφαλλάκη Δήμητρας από τα ιδρυτικά μέλη. «Ήταν παραμονές της Χούντας. Ήμασταν όλες πολύ ανήσυχες. Αποφασίζουμε να συναντηθούμε 5 – 6 το πολύ από εμάς στο σπίτι μιας συναγωνίστριας. Μετά από λίγο ο γνωστός Μπάμπαλης χτύπησε την πόρτα και ζήτησε να μάθει τι κάναμε εκεί. Προφανώς είχε πληροφορηθεί για τη μάζωξή μας. Απαντήσαμε απλά ότι πίνουμε τσάι κι αν ήθελε ας μπει μέσα να δει. Η τρομοκρατία είχε ήδη αρχίσει». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους σκοπούς και τους αγώνες της ΟΓΕ.

Η Σκαλούμπακα Χριστίνα, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ μίλησε για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την προσφυγιά. «Η ΟΓΕ σε όλη τη 40χρονη δράση της δεν έμεινε στην επιφάνεια των πολέμων. Δεν αρκέστηκε σε έναν λόγο επιφανειακό και «ειρηνιστικό». Την ΟΓΕ την απασχόλησαν και την απασχολούν όχι μόνο οι συνέπειες των επεμβάσεων, των επιθέσεων, των πολέμων στους λαούς και ιδιαίτερα στις γυναίκες, αλλά οι πραγματικές τους αιτίες». Συνεχίζοντας τόνισε «Αν το γυναικείο ριζοσπαστικό κίνημα στηρίξει τις ελπίδες του στις λεγόμενες ανερχόμενες δυνάμεις σημαίνει ότι δέχεται ότι μπορούν να υπάρξουν ισχυρά κράτη, όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια και την ίδια ώρα αυτά τα κράτη μπορούν να είναι «περιστέρια ειρήνης» και να ασκούν φιλολαϊκή πολιτική στο εσωτερικό των χωρών τους και υπέρ της άρσης της ανισοτιμίας των γυναικών». Κλείνοντας σημείωσε «Η υπεράσπιση της πατρίδας για την ΟΓΕ, σε συμπόρευση με το εργατικό κίνημα που έχει ταξικό προσανατολισμό συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για τον απεγκλωβισμό από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

Χαιρετισμό απεύθυνε η Παπαδημητρίου Λίζα, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Νέας Σμύρνης. Επεσήμανε τον  κίνδυνο για νέα πολεμική σύρραξη στην Λιβύη και την άμεση εμπλοκή της χώρας μας.

Ακολούθησε συμβολική τιμητική βράβευση εκ μέρος του Συλλόγου σε ιδρυτικά μέλη και μέλη με πολύχρονη και σημαντική δράση για την κατάκτηση της γυναικείας ισοτιμίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από την Καπερνάρου Σύλβια.

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια