Κοινωνία

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙΦΑΝΣ στον ΓΑΛΑΞΙΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙΦΑΝΣ

Κυριακή 9 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα στον ΓΑΛΑΞΙΑ (κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης)

 

Το ΚΙΦΑΝΣ (Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αλληλεγγύης Νέας Σμύρνης) συμπληρώνει 3 χρόνια λειτουργίας. Οι πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία του ξεκίνησαν το  χειμώνα  του  2013 -14 και έλαβαν συγκεκριμένη μορφή το Μάιο του 2014. Συνδεθήκαμε με τα άλλα Κοινωνικά Ιατρεία και καθορίσαμε τις αρχές λειτουργίας  με  βάση  τη Χάρτα των Ιατρείων.

Πάνω από 100 εθελοντές γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί, γραμματειακής υποστήριξης κ.ά. προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Αποτέλεσμα: προσφέρθηκαν περίπου 3.000 ιατρικές επισκέψεις και πολύ περισσότερες επισκέψεις για φάρμακα. 

 

Mε αφορμή τα 3 χρόνια λειτουργίας του ΚΙΦΑΝΣ (Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αλληλεγγύης Νέας Σμύρνης), διοργανώνουμε εκδήλωση στο ΓΑΛΑΞΙΑ (κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης), την Κυριακή 9 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, με θέμα:" Οδύνη – Ανθεκτικότητα – Δημιουργία σε ταραγμένους καιρούς" με κεντρική ομιλήτρια τη Φωτεινή Τσαλίκογλου (συγγραφέα, ψυχολόγο, καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου). Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν σύντομες ομιλίες και δράσεις από τους εθελοντές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας του ΚΙΦΑΝΣ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, καθώς και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μπορείτε να ενισχύσετε το ΚΙΦΑΝΣ και να προσφέρετε φάρμακα.


Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Νέας Σμύρνης 
Αμισού 67, Άνω Νέα Σμύρνη, Τηλ.: 2109316127   
e-mail: kifa.nsmirnis@gmail.com 
web-site: www.kifa-nsmirnis.gr  

 

3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙΦΑΝΣ

Τα Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ) είναι αυτόνομες, ανεξάρτητες,  αυτό - οργανωμένες και αυτό διαχειριζόμενες  συλλογικότητες ανθρώπων που παρέχουν εθελοντικά και εντελώς δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής καi φαρμακευτικής φροντίδας υγείας, σε ανασφάλιστους,  άπορους  και άνεργους ασθενείς,  Έλληνες  και  μετανάστες,  χωρίς διάκριση.

Στη Νέα Σμύρνη, η σκέψη του Ιατρείου ξεκίνησε πιο αργά από άλλα Ιατρεία. Όταν οι πολιτικές της λιτότητας άρχισαν να δημιουργούν νεόπτωχους στη  σχετικά ευκατάστατη   κοινωνία της συνοικίας μας.

Το  χειμώνα  του  2013 -14 κάποιοι άνθρωποι από το χώρο της Υγείας, αλλά  και  κάποιοι  ευαισθητοποιημένοι πολίτες,  αρχίσανε να συζητάνε  την ανάγκη δημιουργίας Κοινωνικού Ιατρείου στη Νέα Σμύρνη. Το  Ιατρείο στήθηκε εκ  των ενόντων, με  πολύ  προσωπική  δουλειά  και προσφορές των ανθρώπων της ομάδας που το ξεκίνησαν.

Στις δραστηριότητες του Ιατρείου όλο  αυτό  το  χρονικό  διάστημα,  συνέβαλαν πάνω από 100 εθελοντές.

Σήμερα, στο Ιατρείο προσφέρουν υπηρεσία:

 • 25​ γιατροί και υγειονομικοί ​
 • περίπου ​15 συνεργαζόμενοι γιατροί και εργαστήρια (ακτινολογικά-μικροβιολογικά) 
 • 32​ εθελοντές στη Γραμματεία
 • περίπου ​40 περιστασιακοί εθελοντές
 • Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, οι Έλληνες ασθενείς ήταν ελαφρά περισσότεροι από τους αλλοδαπούς, 58% έναντι 42% αντίστοιχα, ενώ οι επισκέψεις για ιατρικές εξετάσεις είχαν το ίδιο βάρος με αυτές για παροχή φαρμάκων. Τον τελευταίο χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία ασθενών είναι αλλοδαποί ενώ η προσέλευση για παροχή φαρμάκων είναι υπερδιπλάσια της αντίστοιχης για παροχές ιατρικών υπηρεσιών. Η μείωση του αριθμού των περιστατικών που ζητούν Ιατρικές υπηρεσίες αποδίδεται στη δυνατότητα πρόσβασης όσων έχουν ΑΜΚΑ στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετα από τις άλλες ειδικότητες ιατρικών υπηρεσιών τα περιστατικά ανθρώπων που ζητούν ψυχολογική υποστήριξη από το ΚΙΦΑΝΣ δεν έχει παρουσιάσει μείωση.

  Εμείς που συμμετέχουμε:

  Διεκδικούμε με συγκεκριμένες ενέργειες, πράξεις και δημόσιες  δράσεις,  την πρόσβαση των ανασφάλιστων ασθενών στη δωρεάν δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, στα δημόσια νοσοκομεία.

  Χτίζουμε ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας, ώστε να στηριχθούν οι άνθρωποι και παράλληλα μέσα από ένα διαρκή καθημερινό, δημοκρατικό, κοινωνικό και πολιτικό αγώνα, διεκδικούμε από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες κάλυψης των αναγκών υγείας όλων όσοι τις χρειάζονται και ιδιαίτερα όλων αυτών που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές.

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια