Κοινωνία

Εισαγωγή στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής Ν.Σμύρνης. Mάθημα Γλώσσας

Γράφει ο Δάσκαλος Φερεντίνος Ειδικής  Αγωγής & Εκπαίδευσης :Φερεντίνος Δημήτρης.
Για  την Εισαγωγή στο πρότυπο  Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής της Ν. Σμύρνης, εξετάζονται  δύο μαθήματα σε μια ενιαία  δίωρη εξέταση. Στην εξέταση της γλώσσας, δίδεται συνήθως ένα κείμενο γλώσσας και σε αυτό εξετάζονται η κατανόηση όλων των δομών της γλώσσας. Τίθενται ερωτήσεις κατανόησης, να γράψουν πλαγιότιτλους, ερωτήσεις Σ/Λ, περίληψη, ή να γράψουν τη γνώμη σε ένα θέμα που πραγματεύεται το κείμενο  σε μία με δύο παραγράφους.
Για το   μάθημα της  γλώσσας  ο υποψήφιος/ια, πρέπει να γνωρίζει  τα παρακάτω  σύμφωνα   με το Αναλυτικό Πρόγραμμα  Σπουδών.
Οι  μαθητές  στο  μάθημα  της γλώσσας  πρέπει να γνωρίζουν τα δέκα μέρη του λόγου  και το ρόλο τους στο γραπτό λόγο.
Να  γνωρίζουν να γράφουν αφηγηματικά κείμενα (χώρος, χρόνος, ήρωες, εξέλιξη, σκέψεις και συναισθήματα ηρώων).
Να γνωρίζουν να συνθέτουν περιγραφικά κείμενα(γεγονότα, αντικείμενα, κτίσματα, χώρου, τόπου, ανθρώπου, ζώου).
Να γράφουν κείμενα κατευθυντικού λόγου (οδηγίες συμπεριφοράς, προσανατολισμού, παιχνιδιού, κατασκευής, χρήσης, προσκλήσεις, επιχειρηματολογίας).
Επίσης οι μαθητές να δομούν φράσεις και προτάσεις φράσεις ονοματικές, ρηματικές, προθετικές, και επιρρηματικές. Να   γνωρίζουν τα μέρη μιας πρότασης και τις κατηγορίες των προτάσεων. Να μετατρέπουν το πλάγιο λόγο σε ευθύ και το αντίστροφο. Όλες οι λέξεις πρέπει να είναι ορθογραφικά σωστές και να χρησιμοποιούνται οι σωστοί κειμενικοί  δείκτες (σύνδεσμοι ,επιρρήματα).
Να γνωρίζουν πώς φτιάχνονται οι λέξεις: παραγωγή, σύνθεση, συντομογραφίες, αρτικόλεξα, να αναγνωρίζουν κυριολεξίες μεταφορές, συνώνυμα αντώνυμα, ομώνυμα, παρώνυμα, πολύσημα.
Οι εξετάσεις αυτού του είδους όπως και κάθε διαγωνισμός, στη ζωή ευνοούν μαθητές που έχουν μεγάλη συγκέντρωση προσοχής στο στόχο.
Καλή έμπνευση   στους διαγωνιζόμενους. 
https://www.facebook.com/dimitris.feredinos
dimiferentino@gmail.com

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια