Αθλητικά

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος δημοσιογράφος Πέτρος Λινάρδος

Φτωχότερη είναι από σήμερα (19/3) η δημοσιογραφία της χώρας μας καθώς όπως έγινε γνωστό έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ο σπουδαίος αθλητικογράφος Πέτρος Λινάρδος.

Γνωστός υποστηρικτής του Πανιωνίου και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον σύλλογο αλλά και γενικότερα για τον αθλητισμό, ο Πέτρος Λινάρδος αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αθλητικής και όχι μόνο δημοσιογραφίας. Οι δεσμοί του με τη Νέα Σμύρνη ήταν έντονοι, αφού μεγάλωσε στην πόλη έχοντας μικρασιατικές ρίζες μιας και οι γονείς του ήταν πρόσφυγες της Σμύρνης που βρήκαν καταφύγιο στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού Σταδίου, όπου το 1926 ήρθε στη ζωή ο ίδιος. Στη μακρά δημοσιογραφική του πορεία εργάστηκε μεταξύ άλλων στις εφημερίδες "Τα Νέα", "Το Βήμα",  "Αθλητική Ηχώ", "Ομάδα" και "Αθλητισμός", ενώ υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), όπου διετέλεσε και πρόεδρος για 16 χρόνια. 

Το 2016 ο Πανιώνιος αποφάσισε να τιμήσει την προσφορά του στο σύλλογο και στη δημοσιογραφία, δίνοντας το όνομά του στην αίθουσα Τύπου του σταδίου της Νέας Σμύρνης. 

Τέλος, είναι πατέρας του Νίκου Λινάρδου, του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα του Πανιωνίου που ήταν και μέλος της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 1987. 

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του...

Στιγμιότυπο από τη βράβευση του Πέτρου Λινάρδου από την Ένωση Συντακτών Ηλεκτρονικού Τύπου για την προσφορά του στη δημοσιογραφία το 2013 στη Νέα Σμύρνη

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΤ:

«Ο ελληνικός αθλητισμός είναι από σήμερα ορφανός. Λίγο νωρίτερα έφυγε από κοντά μας ο πατριάρχης της Αθλητικής Δημοσιογραφίας και διατελέσας επί 16 χρόνια πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), Πέτρος Λινάρδος, σε ηλικία 97 ετών. Όμως παρά την ηλικία του, αρθρογραφούσε στο ΒΗΜΑ  έως την τελευταία στιγμή. Και πάντα με θετική σκέψη και μεγάλη αγάπη για τους αθλητές, τους επιστήμονες του αθλητισμού και τα αθλητικά σωματεία.

Έφυγε από κοντά μας ο  άνθρωπος που εργάστηκε επί δεκαετίες με ήθος και αρχές στηρίζοντας όχι μόνο την αθλητική δημοσιογραφία αλλά και ολόκληρο το φάσμα του αθλητισμού. Πολυγραφότατος αρθρογράφος και συγγραφέας συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο του επιπέδου στον κλάδο μας ανοίγοντας νέους ορίζοντες.

Ο Πέτρος Λινάρδος γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1925 στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού Σταδίου, όπου διέμενε η προσφυγική οικογένεια της μητέρας του μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Αφετηρία της δημοσιογραφικής πορείας του ήταν η «Μαθητική Πένα» της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης. Από το 1950 έως σήμερα ήταν συνεργάτης στην εφημερίδα «Το Βήμα». Πέραν του αθλητικού ρεπορτάζ ασχολήθηκε και με το ναυτιλιακό και την κοινωνική πρόνοια ενώ επί 20 έτη διετέλεσε κριτικός κινηματογράφου στα «Νέα». Για το έργο του και την προσφορά του στον αθλητισμό τον τίμησαν πολλοί φορείς στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

Επίσης πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΠΣΑΤ το 1952 και ήταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών. Διετέλεσε πρόεδρός του (1976-1992) και αργότερα ανακηρύχτηκε επίτιμο πρόεδρος. Το όνομά του φέρει τιμής ένεκεν η αίθουσα τύπου του Πανιωνίου. Στο μεγάλο συγγραφικό του έργο συμπεριλαμβάνονται 20 μελέτες και δοκίμια και 10 βιβλία. Το τελευταίο του σημαντικό βιβλίο εκδόθηκε στα 93 του, το 2018 με τίτλο «Δημητρός Δάλλας: Ο πρωτομάστορας του αθλητισμού της Μικράς Ασίας  και της προσφυγικής αναγέννησης του Πανιωνίου ΓΣ Σμύρνης».

Ο Πέτρος Λινάρδος και η σύζυγός του  Ζαφειρούλα (Ρούλα) που έφυγε από τη ζωή λίγο νωρίτερα είχαν δυο γιούς τον Νίκο, μέλος της εθνικής ομάδας μπάσκετ το 1987 και τον Δημήτρη, γραφίστα και τρεις εγγονές.

Το ΔΣ του ΠΣΑΤ με ανακοίνωση του εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη των Αθλητικών Συντακτών για το χαμό του πατριάρχη της Αθλητικής Δημοσιογραφίας. Ο δε πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης  Θεοδωρακόπουλος επικοινώνησε ήδη με τους δυο γιούς του αείμνηστου για να τους μεταφέρει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του κλάδου μας. Αιωνία του η μνήμη…»

Gallery

Share this Post:

Συντάκτης Ανδρέας Λεκάκης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια