Κοινωνία

COVID 19: «Κλειδώνει» η παράταση του lockdown 2 ακόμη εβδομάδων

Τα αποτελέσματα των μέτρων στην επιδημιολογική καμπύλη της χώρας αναμένουν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, προκειμένου να συναποφασίσουν ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown βρίσκεται ενεργά στο τραπέζι.

Για τουλάχιστον 2 εβδομάδες αναμένεται να πάρει παράταση το lockdown – όπως όλα δείχνουν- και αυτό γιατί θεωρείται δύσκολο από τους λοιμωξιολόγους εντός 12 ημερών να γίνει διαχειρίσιμη η κατάσταση, τη στιγμή που ο στόχος για άρση των περιοριστικών μέτρων από τους ειδικούς είναι να μειωθούν τα νέα κρούσματα στα 500.
Επί τάπητος έχει τεθεί και το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη, με την προσδοκία των εμβολιασμών.
Τρομακτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας καθώς καταγράφηκε νέο «μαύρο» ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι έφτασαν τους 443 από 400, σε ένα 24ωρο.
Οι κλινικές Covid-19 γεμίζουν η μία μετά την άλλη, ενώ η διασπορά του ιού στην κοινωνία είναι αυτή που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα.

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 10ήμερο καθώς ανάλογα με την πορεία του κορονοϊού θα ληφθούν και οι αντίστοιχες κυβερνητικές αποφάσεις για το lockdown και την άρση του, όπως δήλωσε και ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στα Παραπολιτικά 90,1:

«Θα κάνουμε πάντα αυτό που θα χρειαστεί από τις περιστάσεις και από το επιδημιολογικό φορτίο προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Άρα πάντα θα παίρνουμε το κατάλληλο μέτρο που εκείνη τη στιγμή ενδείκνυται σύμφωνα με τους ειδικούς για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Δεν θα αποκλείουμε ποτέ κανένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι να μπορέσει να εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού. Όσον αφορά το σχέδιο για το lockdown, σήμερα περιμένουμε να γίνει –με τον αριθμό των κρουσμάτων- μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τα κρούσματα της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας , περιμένουμε αυτό να διατηρηθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και σιγά σιγά να πέφτουμε σε αριθμό κρουσμάτων και να προσεγγίζουμε επίπεδα τα οποία θα μας επιτρέψουν σιγά σιγά να ξανανοίξουμε .

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αξιολογήσουμε αυτή την κατάσταση Παρασκευή και Δευτέρα και αν χρειαστεί να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα, αυτό θα κάνουμε . Κάτι ανάλογο έιχε γίνει και το Μάΐο, που είχαμε ανοίξει σε 3 φάσεις 4 – 11 -18 Μαΐου, είναι πιθανό να ξαναγίνει αυτό. Τις αποφάσεις μας θα τις πάρουμε στο τέλος αυτής της εβδομάδας αρχές της επόμενης. Τα στοιχεία για αυτές τις ημέρες δείχνουν επιπ'εδωση της καμπύλης, ελπίζουμε και οι πτώση να είναι αντίστοιχα γρήγορη.

Είναι άλλο πράγμα η πίεση στο σύστημα υγείας –που έιναι αποτέλεσμα των κρουσμάτων πριν 10-14 ημέρες και αυτή η πίεση έχουμε πει ότι αυτή την εβδομάδα θα κορυφωθεί. Ο σχεδιασμός μας είναι να μπορέσουμε να αποφορτίσουμε συγκεκριμένες περιοχές που δέχονται αυτή την πίεση με κατάλληλες μετακινήσεις στο εθνικό σύστημα υγείας , με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα ακόμα και με επίταξη αν χρειαστεί για να έχουμε περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα , με ενεργοποίηση και άλλων λύσεων όπως και στρατιωτικών νοσοκομείων. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί ώστε σε όλη την επικράτεια να κατανεμηθεί αυτή η πίεση για να μην έχουμε προβλήματα. Όντως η πίεση στο σύστημα υγείας αυτή την εβδομάδα θα είναι μεγάλη και είναι αυξανόμενη από την άλλη τα κρούσματα αρχίζουν να πέφτουν λόγω του
lockdown που έχει επιβληθεί».

πηγή https://www.parapolitika.gr/ellada/article/1075612/kleidonei-i-paratasi-tou-lockdown-asfuktiki-i-piesi-sta-nosokomeia-pano-apo-1100-krousmata-se-thessaloniki-kai-attiki/

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια