Δημοτικά

Ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων 4ου Δημοτικού Σχολείου για τη δημιουργία νηπιαγωγείου εντός του σχολείου

«ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ»

Με έκπληξη μας πριν από λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Δήμου Νέας Σμύρνης να δημιουργήσει ένα τμήμα νηπιαγωγείου στο ισόγειο του κτιρίου του συγκροτήματος (4ο Δημοτικό, Αγ. Ανδρέας και 7ο Νηπιαγωγείο), με σκοπό να απορροφήσει μαθητέςπροσχολικής, ένα από τα τμήματα που δεν κατάφερε να δημιουργήσει χρόνια τώρα στον Δήμο μας.

Σε ένα κτίριο ήδη βεβαρημένο με 450 μαθητές δυο δημοτικών και 50 νηπίων, με πολλά προβλήματα στους χώρους και στην καθημερινότητα εκπαιδευτικών και μαθητών θα  είναι μια επιλογή που απλά θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Στο κτίριο του συγκροτήματος φιλοξενούνται δυο τάξεις νηπίων, με κοινές τουαλέτες, χωρίς δικό τους προαύλιο χώρο, με καμία προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια του Δήμου να δημιουργήσει μια γωνιά παιχνιδιού για τα μικρά μας νήπια που να μοιάζει λίγο με άλλες δομές παρόμοιων  νηπιαγωγείωντης Νέας Σμύρνης ή άλλων περιοχών. Το Νηπιαγωγείο έχει κοινή είσοδο και έξοδο με τον Άγιο Ανδρέα, αναγκάζεται να βγαίνει διαφορετικές ώρες διαλείμματα ώστε να μην συναντιούνται τα νήπια με τα μεγάλα παιδιά του δημοτικού, με προβλήματα κυρίως στις τάξεις του Αγ. Ανδρέα όπου ειδικά τους μήνες που έχει υψηλές θερμοκρασίες και μένουν ανοικτά τα παράθυρα η φασαρία να ενοχλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές. Δεν υπάρχει καμία αποκλειστικότητα σε χώρους, όπως το ζέσταμα του φαγητού όσο είναι εφικτό γίνεται στον χώρο του 4ου δημοτικού, οι γιορτές στο κοινό αμφιθέατρο, το γραφείο είναι στον ίδιο χώρο της τάξης των παιδιών καθώς και το ψυγείο για την σίτιση των μικρών νηπίων, βρίσκεται μέσα στην τάξη διδασκαλίας.

Ως γονείς που τα παιδιά μας πέρασαν από το Νηπιαγωγείο και συνεχίζουν τα μικρότερα αδέρφια τους πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας αξίζουν κάτι καλύτερο και θα αγωνιστούμε για αυτό όσο περνάει από το χέρι μας γιατί τα προνήπια και τα νήπια που θα ξεκινάνε την επαφή τους με το πρώτο τους σχολείο αξίζουν και πρέπει να έχουν ένα πιο φιλικό και παιχνιδιάρικο νηπιαγωγείο. Κάθε μαθητής του Δήμου μας και πολύ περισσότερο τα προνηπιάκια μας αξίζουν ένα καινούργιο σχολείο , σε αυτόνομο κτίριο που το πρόγραμμα τους και οι κινήσεις τους να μην εξαρτώνται από το πρόγραμμα των μεγαλύτερων παιδιών, καθώς και να μην χρειάζεται να μεταφερθούν οι μισοί γονείς στην άλλη πλευρά της πόλης στο κτήμα Δέγλερη αλλά να εξυπηρετηθεί όλη η περιοχή γύρω από το 7ο Νηπιαγωγείο χωρίς ταλαιπωρία.

Σε ότι αφορά το συγκρότημα των δυο δημοτικών 4ου και Αγ. Ανδρέα, τα σχολεία έχουν κοινή τάξη Η/Υ, αμφιθέατρο στο ισόγειο, όπου εκτός των εκδηλώσεων χρησιμοποιείται για την σίτιση του ολοήμερου σε διαφορετικές ώρες, βιβλιοθήκη του 4ΟΥ δημοτικού στο ισόγειο η οποία έχει επιδοτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών. Στους ορόφους υπάρχουν τάξεις που δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση των μαθητών ως τμήματα ένταξης (3) δυο για το 4ο δημοτικό και μια για τον Αγ.Ανδρέα, τάξη για υποδοχή μαθητών και των δυο σχολείων. Με το πέρασμα των χρόνων θυσιάστηκαν αίθουσες χημείου, εικαστικών, μουσικήςκαι βιβλιοθήκης, για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν τμήματα τάξεων , κάθε φορά που υπήρχε ανάγκη αυξημένων μαθητών στην περιοχή στερούσαν από τα παιδιά μας έναν ακόμη αποκλειστικό χώρο δημιουργικής απασχόλησης.

Μαζί με τα παραπάνω θυσιάστηκε πρωτίστως  η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών , όπου σε περίπτωση σεισμού καλούνται να διαχειριστούν πληθώρα μαθητών σε στενούς διαδρόμους , πολυπληθή τμήματα και δυσκολίες στην μετάβαση τους σε εξωτερικούς χώρους, με ότι συνεπάγετε αυτό.Θυσιάστηκε η εξυπηρέτηση των μαθητών του συγκροτήματος με κινητικές δυσκολίες στις ισόγειες τάξεις που αυτός ήταν και ο αρχικός σκοπός της κατασκευής τους, καθώς και η χρήση των αιθουσών αυτών ως προσωρινές σε περίπτωση ατυχήματος σε μαθητή τμήματος και μέχρι την αποκατάσταση του.

Φτάνει όμως πια !! Το 2021 όπου οι αλλαγές και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες θέλουμε οι μαθητές μας να έχουν αξιοπρεπείς χώρους, παροχές που εμείς οι Σύλλογοι Γονέων καταβάλλουμε πέρα από τις δυνάμεις κόπο και χρήμα για να συντηρηθούν και να γίνουν όσο το δυνατό καλύτεροι για τα παιδιά μας. Θέλουμε ο Δήμος της πόλης μας να μας αντιμετωπίζει με την ίδια σοβαρότητα και να μας λαμβάνει υπ’ όψιν του σε τέτοιεςαποφάσεις. Απαιτούμε οποιαδήποτε απόφαση βαραίνει το συγκρότημα να συνεκτιμηθείμε τις Διευθύντριες των σχολείων και τους Συλλόγους Διδασκόντων καθώς είναι οι μόνοι που μπορούν να μεταφέρουν τα προβλήματα αυτούσια καθώς τα βιώνουν καθημερινά.

Σε μια δύσκολη περίοδο με τονCovid-19, τα αυξημένα μέτρα, τον σωστό αερισμό των χώρων, την αραίωση τμημάτων, ώστε τα παιδιά μας να είναι πιο ασφαλή εμείς δεν διαθέτουμε χώρους ούτε για το βασικό εκπαιδευτικό έργο. Ξέροντας ότι η επόμενη χρονιά θα έχει τα ίδια μέτρα και περιορισμούς θέλουμε να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν πιο υγιές σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά μας.

Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς του σχολείου μας και απαιτούμε να πάρετε μέτρα όχι για να στοιβαχτούν αλλά για να αραιώσουν τα τμήματα την επόμενη σχολική χρονιά, μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία τους.   Ταυτόχρονα είμαστε δίπλα στους γονείς των παιδιών που φέτος γράφτηκαν στη δίχρονη προσχολική αγωγή και διεκδικούμε μαζί τους την άμεση εφαρμογή της από το Σεπτέμβρη σε χώρους κατάλληλους που να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τα μικρά παιδιά αυτών των ηλικιών.

Ζητάμε από το υπουργείο και την δημοτική αρχή έστω και τώρα να  εκπονήσουν και να υλοποιήσουν σχέδιο για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων και σχολείων στο δήμο μας. 

Οι ανάγκες των παιδιών μας δεν υπολογίζονται με όρους κόστους.

Σας υποσχόμαστεότι θα μας βρείτε απέναντισεκάθε προσπάθεια υποβάθμισηςτουσυγκροτήματος  και δίπλα σας σε κάθε αγώνα που θα επιφέρει ένα καλύτερο σχολείο γιατα παιδιά μας. Ήταν δική σας υποχρέωση να έχετε εξασφαλίσει δομές για τα προνήπια 4 χρόνια τώρα. Τέτοιες ενέργειες απόγνωσης δείχνουν ότι δεν κάνατε τίποτα ουσιαστικό και τους μόνους που τιμωρείτε αυτή τη στιγμή είναι τους μαθητέςμας.Οφείλουμε να το επικοινωνήσουμε στους γονείς  και να γνωρίζουν τι ακριβώς τους περιμένει με την νέα χρονιά.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ  ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ  ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ  4ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια