Κοινωνία

Ακίνητα: Έρχονται ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες των δήμων – Πού θα γίνουν διορθώσεις

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο έλεγχος των ενστάσεων που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας οι οποίοι ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών αντιδρώντας στο άλμα των τιμών που έγινε με την τελευταία αναπροσαρμογή.

Tο τοπίο με τις διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του έτους ώστε οι νέες τιμές στις περιοχές για τις οποίες θα αποφασιστεί να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες να ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2024. Διορθώσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων θα υπάρξουν στις περιοχές εκείνες που η αρμόδια επιτροπή έχει διαπιστώσει υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για τις αλλαγές στις αξίες των ακινήτων στους δήμους θα λάβει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ οι νέες τιμές που θα καθοριστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται εντυπωσιακές αλλαγές καθώς σχεδόν δυο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οι τιμές στην αγορά έχουν κάνει άλμα και η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών έχει ανοίξει για τα καλά με αποτέλεσμα πολλές από τις ενστάσεις των δήμων να απορριφθούν.

Για παράδειγμα διαμέρισμα 83 τ.μ. του 5ου ορόφου στο Κολωνάκι το οποίο κατασκευάστηκε το 1950 αγοράστηκε στην τιμή των 800.000 ευρώ ή 9.639 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ. Δηλαδή, το συγκεκριμένο ακίνητο πουλήθηκε σε τιμή υπερδιπλάσια της αντικειμενικής αξίας. Ένα διαμέρισμα 55,30 τετραγωνικά στο Κουκάκι του 1969 πουλήθηκε 425.000 ευρώ ή 7.685 ευρώ το τετραγωνικό όταν η τιμή ζώνης στην περιοχή ανέρχεται σε 3.450 ευρώ το τετραγωνικό.

Οι ενστάσεις

Σημειώνεται ότι περίπου 145 Δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Το «χορό» των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Στην Αττική «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών έχουν ζητήσει οι δήμοι Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρούσιου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγ. Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου. Στους Δήμους της περιφέρειας εντάσσονται: Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λ.π.

Ψηφιοποίηση ζωνών

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν ανεβάσει ταχύτητες εντείνοντας τη δουλειά και για τη ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Παράλληλα εμπλουτίζεται η διαδικτυακή εφαρμογή γεωχωρικής απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού συστήματος Valuemaps. Καθημερινά, χιλιάδες πολίτες αναζητούν τις αντικειμενικές αξίες στον ψηφιακό χάρτη, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο από ξένους οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Share this Post:

Συντάκτης Πέτρος Περιμένης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια