Πολιτιστικά

Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας ''Αρίων''

Γράφει η Εριέλλα Χρυσού

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας «ο Αρίων», υπό την αιγίδα του Δήμου Καλλιθέας και σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Γλυφάδας, παρουσίασε στο δημοτικό κινηματογράφο Καλυψώ την εκδήλωση – αφιέρωμα στο νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Ο Οδυσσέας Ελύτης θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, ο ένας από τους δύο (μετά το Γιώργο Σεφέρη) που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του, όπου κατά την αναγγελία της απονομής του βραβείου ειπώθηκε: «για την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα». Μερικά από τα γνωστότερά του έργα είναι το Άξιον Εστί, Ήλιος ο Ηλιάτορας, Τα Ρω του Έρωτα, ενώ ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, από τους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζηδάκη.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, απαγγέλθηκαν αποσπάσματα από ποιήματα, ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα, έγινε αναφορά στη ζωή και στο σύνολο του έργου του και παρουσιάστηκε ένα σύντομο βίντεο από την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιώργος Κυριακόπουλος.

Η πρόεδρος του συλλόγου Αρίων Χρύσα Πιξοπούλου μίλησε στην κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr τονίζοντας πως η εκδήλωση, που έγινε ιδιαίτερα αποδεκτή από τον κόσμο, ήταν «ένα πάντρεμα αυτής της μοναδικής κληρονομιάς που μας άφησε ο Οδυσσέας Ελύτης με το αγκάλιασμα του στίχου από τη μοναδική μουσική πολλών γνωστών μουσουργών» εξηγώντας πως η μουσική είναι το μέσο που κάνει γνωστή την ποίηση των μεγάλων ποιητών μας, που δεν θα ήταν ευρέως γνωστοί, καθώς η ποίηση θεωρείται αρκετά «ελιτιστίκη» από τους Έλληνες και για το λόγο αυτό δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με αυτήν, αν γνωστοί συνθέτες δεν θα είχαν επενδύσει με τη μουσική τους τα ποιήματά αυτά.

 

Share this Post:

Συντάκτης Εριέλλα Χρυσού

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια