Ξεχωριστή η ομιλία του καθηγητή Φίλιππου Νικολόπουλου στο Πολιτιστικό Σωματείο «ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ»
Ο καθηγητής και ερευνητής κοινωνιολογίας, Φίλιππος Νικολόπουλος, την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, έδωσε μια ξεχωριστή ομιλία με θέμα "Το μεγαλειώδες μήνυμα της Οδύσσειας του Νίκου Καζαντζάκη", καθηλώνοντας το κοινό που βρέθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Σωματείου «ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ».
Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της Ιδρύτριας και Προέδρου του ΔΣ του σωματείου κ. Μαρίας Χατζηνικολάου, που επισήμανε το σπουδαίο και πρωτεύοντα ρόλο, τον οποίο διαδραματίζουν οι Έλληνες Πανεπιστημιακοί Καθηγητές στο όλο εκπαιδευτικό σύστημα και στην κοινωνία, ενώ στη συνέχεια έκανε μια μικρή αναφορά στη μοναδικότητα και γοητεία της "Οδύσσειας" του Νίκου Καζαντζάκη εξαιτίας του γεγονότος ότι περιλαμβάνει ώς έργο 7.500 νεολογισμούς, δηλαδή αθησαύριστες λέξεις.
Ο κ. Νικολόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι: « Η "Οδύσσεια" του Νίκου Καζαντζάκη θίγει θέματα τόσο επίκαιρα αλλά και διαχρονικά. Ωστόσο, για να γίνει εφικτή η κατανόηση του σημαντικού μηνύματος του έπους, πρέπει να προηγηθεί η κατανόηση άλλων έργων του, στα οποία διαφαίνονται τα χαρακτηριστικά του πνεύματός του, αλλά και οι διάφορες επιρροές του. Ο ίδιος, αν και «πέρασε» από πολλές ιδέες και πιστεύω, κατάφερε να κρατήσει ακλόνητη την πίστη του στην ουσία. Για τον Καζαντζάκη το γράψιμο είναι η πεμπτουσία της ψυχής, στην οποία δίνει όλο του τον εαυτό».
Στη συνέχεια ο κ. Νικολόπουλος έκανε αναφορά στην « Ασκητική» από όπου προκύπτει πως « αποτελεί μια συμπυκνωμένη πνευματική παρακαταθήκη, στην οποία ο Νίκος Καζαντζάκης αναζητά τον δικό του Θεό. Ο ίδιος δεν αποδέχεται το νόημα μέσα στην ιστορία, αλλά την ανηφόρα της ζωής. Ο ανήφορος ολοκληρώνεται με την μετατροπή της σάρκας σε πνεύμα και τονίζει ότι ο άνθρωπος είναι απαραίτητο να βλέπει χωρίς φόβο την άβυσσο και να μπορεί ενώ βλέπει το μηδέν να σηκώνεται χωρίς καμιά ανταμοιβή».
«Ένα ακόμη έργο του, το οποίο μας βοηθά να κατανοήσουμε το μήνυμα της "Οδύσσειας", είναι η "Αναφορά στο Γκρέκο" επισημαίνει ο ομιλητής, αφού « αποτελεί είδος αυτοβιογραφίας με έντονο το στρατιωτικό στοιχείο».
Ο κ. καθηγητής ακολούθως εξέτασε διεξοδικά τη μορφή του Οδυσσέα λέγοντας « Ο Νίκος Καζαντζάκης δημιουργώντας τον Οδυσσέα ήθελε να τονίσει τη κραυγή του μελλούμενου. Έτσι πλάθει κάτι μελλοντικό, μια υπερβολική φυσιογνωμία, που ξεπερνά το μέτρο, έναν υπεράνθρωπο, ποιό ελληνοπρεπή, πιο βιωματικό και λιγότερο διδακτικό. Ο Οδυσσέας είναι το ακραίο άτομο που μπορεί να κοιτάζει τις δυσκολίες της εποχής, χωρίς να γνωρίζει από συμφιλιωτικές καταστάσεις, χωρίς να ξέρει "μέτρον άριστον" και είναι προσωπικότητα χωρίς σύνορα εφόσον φεύγει από την Ιθάκη».
Ακόμη « Ένα από τα χαρακτηριστικά του Οδυσσέα, αφορά στο ότι είναι "εραστής" της ατέρμονης πορείας, που απλώνεται προς το άγνωστο, πέρα από την ελπίδα και το φόβο. Δεν διακατέχεται από την έννοια της προσκόλλησης και του σκοπού, γι΄ αυτό είναι έτοιμος να βρεί τη λύτρωση, που εάν τη φτάσει πάλι επιθυμεί να την ξεπεράσει».
Έτσι « καταλήγουμε στο ότι η μορφή του Οδυσσέα, είναι μηνυματοφόρος και μας βοηθά στην κατανοήση του γενικού μηνύματος του έργου της Οδύσσειας».
Παραθέτοντας το μεγαλειώδες μήνυμα της "Οδύσσειας" έκλεισε την ομιλία του ο κ. Φίλιππος Νικολόπουλος υπογραμμίζοντας:« Το μήνυμα είναι διαχρονικό και επίκαιρο. Σήμερα, ζούμε στην εποχή της εμπορευματοποίησης, που στηρίζεται σε οικονομικά μεγέθη και συνεχή προσκόλληση σε ευτελείς σκοπούς και υλικά στοιχεία. Το πνεύμα έχει γίνει εργαλειακός λόγος, που εξυπηρετεί τα παραπάνω στοιχεία και την χυδαιοποίηση των αριθμών. Ο Νίκος Καζαντζάκης μας λέει πόσο απαραίτητο είναι για το άτομο να σπάσει τα δεσμά, να μην προσκολλάται σε σκοπούς και αριθμούς και να ανοίγει φτερά προς το άγνωστο και πέρα από τα σύνορα. Το σημερινό άτομο, πρέπει να έχει την παλικαριά να δει την άβυσσο και να σηκωθεί εφόσον είναι ο μόνος τρόπος για να είναι ελεύθερο! Τέλος, και η ατέρμων πορεία προς το άγνωστο, αλλά και οι προσκολλήσεις είναι μόνο σύγχρονες έννοιες, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν, ώστε να μην εξαρτώνται όλα από τα χρήματα και από ευτελείς καταστάσεις».
Στη συζήτηση που ακολούθησε τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού Σωματείου «ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ», απηύθυναν πολλά καίρια ερωτήματα, στα οποία απάντησε εκτενώς ο κ. Νικολόπουλος προσφέροντας σε όλους σκέψεις κυρίως συγκίνησης και μέθεξης.
Η εκδήλωση έκλεισε με το μήνυμα της κυρίας Χατζηνικολάου που πήρε το λόγο και είπε: « Κάθε άνθρωπος πρέπει να αγωνίζεται, να μην σταματάει, να αποτελεί συνεχόμενη εξέλιξη με νέους στόχους και δράσεις. Πρέπει όλοι μας να έχουμε τη δύναμη, ώστε έτσι να πάει η χώρα μπροστά και να κυριαρχεί η πρόοδος και όχι η αδράνεια».
Τη βραδιά τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ κ. Βάσω Νικολακοπούλου.
Η ομιλία του κ. Νικολόπουλου αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους την παρακολούθησαν, με τη δύναμη, το βάθος και την αισιοδοξία που απέπνευσε, με το κοινό να αναμένει με ενθουσιασμό την επόμενη ομιλία του.
Πολιτιστικό Σωματείο «ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ»
Αίθουσα εκδηλώσεων στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παλαίχθων» κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα 18:00 έως 20:00
Δ/νση Παλλάδος 24-26, εντός στοάς – 2ος όροφος
Πλατεία Ψυρρή – Μετρό Μοναστηράκι
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974 74 45 42 και 6944 32 22 64
E-mail: oikorufaioi@gmail.com
Σχόλια