Health & Beauty

Τροφές για όμορφα και υγιή μαλλιά

Τροφές για όμορφα και υγιή μαλλιά

Της Τζένης Μαργέτη 

Αισθητικός-Κοσμητολόγος
Καθηγήτρια στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Η υγεία των μαλλιών είναι ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες, εφόσον εκείνοι είναι που ανησυχούν περισσότερο μετά από μία ορισμένη ηλικία για την απώλεια των μαλλιών τους. Υπάρχουν πολλοί φυσικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση των μαλλιών μας όπως για παράδειγμα το στρες, η έλλειψη ύπνου, η ψυχολογική μας κατάσταση και κυρίως η ποιότητα της διατροφής μας. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η ελλιπής διατροφή έχει σαν αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν οι τρίχες τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να μην αναπτύσσονται φυσιολογικά. Ορισμένα από τα συστατικά που έχουν συσχετιστεί με την σωστή ανάπτυξη των μαλλιών είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυσικά το νερό.

Σίδηρος : συχνά οι λεπτές και αδύναμες τρίχες αποτελούν ένδειξη έλλειψης σιδήρου. Οι τροφές που αποτελούν πλούσια πηγή σιδήρου είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά  και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Η απορρόφηση τους από τον ανθρώπινο οργανισμό βελτιώνεται με ταυτόχρονη λήψη της βιταμίνης C ( π.χ. φακές με ξύδι ).

Ψευδάργυρος : συμβάλει σημαντικά στην σύνθεση των πρωτεϊνών, απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τα μαλλιά. Λήψη ψευδάργυρου μπορούμε να κάνουμε από το κρέας, το ψάρι, τα οστρακοειδή, τα δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά και από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πρωτεΐνες : αποτελούν το 15-20 % της συνιστώμενης καθημερινής ενεργειακής πρόσληψης. Είναι πολύ σημαντικές για την υγεία των μαλλιών διότι οι τρίχες αποτελούνται από μια ουσία, την κερατίνη, η οποία είναι πρωτεΐνη. Η κύρια πηγή πρωτεϊνών είναι το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το αυγό, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως το Παντοθενικό οξύ, η Πυριδοξίνη και η Βιοτίνη) : συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Τροφές πλούσιες στα συστατικά αυτά είναι το κρέας, το αυγό, η μαγιά, το γάλα, το συκώτι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Νερό : αποτελεί περίπου το 25 % της τρίχας και επομένως είναι απαραίτητο για να διατηρούν τα μαλλιά την απαραίτητη ενυδάτωση τους και να μην δείχνουν αφυδατωμένα και θαμπά. Αν και η ανάγκη ενός ανθρώπου για νερό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το κλίμα, η φυσική δραστηριότητα και άλλα, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών είναι 2 - 2,5 λίτρα.

Επομένως δεν είναι δύσκολο να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας υγιή και λαμπερά, αρκεί να λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία ταυτόχρονα συμβάλουν και στην σωστή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού μας. Και όσον αφορά την απώλεια των μαλλιών μας, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε με το παραμικρό. Στο τριχωτό της κεφαλής μας υπάρχουν συνολικά 100.000 τρίχες και για έναν ενήλικα σε νεαρή ηλικία τα επίπεδα της φυσιολογικής απώλειας κυμαίνονται από 100 έως 150 τρίχες ανά 24ωρο. Αν λοιπόν τρώμε σωστά, τα μαλλιά μας θα διατηρούνται σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια.

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια