ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΑΦΤΑΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΑΦΤΑΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ
γράφει ο Γρηγόρης Μαρινάκης
Μέλος ΕΣΗΤΛΣΥΜ
Η προσγείωση (υπό άκρα μυστικότητα) του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ την Πέμπτη το βράδυ στην Αθήνα και οι συναντήσεις που είχε με τον Νίκο Δένδια και με τον Πρωθυπουργό καταδεικνύουν το πόσο περίπλοκοι γίνονται οι ελιγμοί των ενδιαφερομένων, λίγες ώρες πριν από τη σύγκληση την Κυριακή στο Βερολίνο της διεθνούς διάσκεψης που διοργανώνει η γερμανική κυβέρνηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί σχετικά με την διάσκεψη το εξής : Η διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης που επιζητά νομιμοποίηση τελώντας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οφείλει να σέβεται τις αρχές του, μεταξύ των οποίων και την θεμελιώδη αρχή της αντιπροσωπευτικότητας του Οργανισμού. Ο Οργανισμός δεν συντίθεται από αρεστά μέλη, αποκλείοντας τους μη αρεστούς κατά το δοκούν των «οργανωτών» του, αλλά από το σύνολο των κρατών μελών. Αυτή η αρχή κρίθηκε απαραίτητη για την επιτέλεση των σκοπών του και αποτελεί έκτοτε θεμέλιο της λειτουργίας του.
Η Ελλάδα είναι κράτος που γειτνιάζει με την Λιβύη, έχει στην περιοχή βαθύς πολιτισμικούς και πολιτικούς δεσμούς, αναφερόμενους στην αρχαία αλλά και στην πολύ πιο σύγχρονη ιστορία της, η εξωτερική της πολιτική την έχει καταστήσει αξιόπιστο συνομιλητή, εταίρο και σύμμαχο σε κράτη της Μεσογείου που άμεσα επηρεάζονται από την Λιβυκή κρίση (πχ Αίγυπτο). Η Ελλάδα αξιόπιστη, επιθυμητή από πολλούς και αναγκαία συμμετέχουσα και έμπιστη μεσολαβήτρια μπορεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της και να λειτουργήσει και ως παράγοντας προαγωγής της Ευρωπαϊκής ασφάλειας φτάνει αυτό να γίνει κατανοητό (και να είναι επιθυμητό) από τους ηγεμονεύοντες στην ΕΕ και τους κυβερνώντες στην Ελλάδα .
Aπο εκεί και πέρα η Ελλάδα με την κίνηση αυτή ,αν και απούσα απ την επερχόμενη διάσκεψη έβαλε την χώρα μας στην διπλωματική σκακίερα δημιουργώντας περισσότερο θόρυβο γύρω απ την απουσία της και βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο και το ξεκάθαρο βέτο της Ελλάδος σε σύνοδο κορυφής αν αυτό δεν αναιρείτε σε οποιαδήποτε πιθανή λύση καθώς και την καταπάτηση του εμπάργκου μετακίνησης οπλισμού εκ μέρους της Τουρκίας.
Τώρα σε ότι αφορά τα ωφέλει του στρατηγού Χαφτάρ, Ήρθε σε χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και αναγνωρίστηκε ως ισχυρός ηγέτης της χώρας του, καθώς η Ελλάδα του έδωσε χώρο συζητήσεων χωρίς πιέσεις αλλά ως πρόσωπο επιρροής. Παράλληλα η συνομιλία με την Ελλάδα τον βάζει στον άξονα Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου που ενισχύθηκε και από τις δηλώσεις της Γαλλίας περί ΑΟΖ και ακύρωσης της συμφωνίας Σάραζ - Ερντογάν.
Ευελπιστούμε ναα γίνει πραγματικότητα και ο εφιάλτης του Ερντογάν όπου όλη η ΝΑ Μεσόγειος στα ενεργειακά θα τον έχει πετάξει εκτός (Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Συρία[υπό Ρωσία ο έλεγχος εκεί], Λίβανος, .. και τέλος η Λιβύη.)
Σχόλια