«ΣΧΟΛΕΙΑ-ΧΑΛΑΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ! ΓΟΝΕΙΣ ΕΞΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ: “ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ – ΔΗΜΟΣ, ΞΥΠΝΑ!”»
Η Ένωση Γονέων Νέας Σμύρνης χτυπάει «καμπανάκι» για τα σχολεία της πόλης, που βρίσκονται σε «οριακό σημείο» λόγω χρόνιας υποβάθμισης υποδομών και συντήρησης, απαιτώντας από Δήμο και Περιφέρεια συγκεκριμένο σχέδιο και επαρκή χρηματοδότηση. Το κείμενο καταγγελίας, δημοσιευμένο από το nsonline.gr, αναδεικνύει ελλείψεις σε κτίρια, προαύλια και εξοπλισμό, ενώ κατηγορεί την τοπική αρχή για καθυστερήσεις σε προγράμματα όπως το «Μαριέττα Γιαννάκου».
Τα κύρια προβλήματα που καταγγέλλονται
Τα σχολεία της Νέας Σμύρνης αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε στατική επάρκεια, στεγανοποίηση και θέρμανση, με προκατασκευασμένες αίθουσες (ΠΡΟΚΑΤ) να παραμένουν «προσωρινές» εδώ και χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η Ένωση επισημαίνει την απουσία προγραμμάτων συντήρησης, προβλήματα σε προαύλια (π.χ. έλλειψη φύλαξης και πρόσβασης όλο το χρόνο) και την εξαίρεση σχολείων όπως το Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής από ανακαινίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επιπλέον, τονίζεται η καθυστέρηση στα έργα του Προγράμματος Γιαννάκου, με χρηματοδότηση που λήγει φέτος, χωρίς σαφείς μελέτες ή χρονοδιαγράμματα για παρεμβάσεις σε κριτήρια όπως θέρμανση και ασφάλεια. Η γονεϊκή κοινότητα εκφράζει αγωνία για την καθημερινότητα στα «γερασμένα» κτίρια, ζητώντας άμεση ενημέρωση και δράση πέρα από γενικές υποσχέσεις.
Οι απαιτήσεις της Ένωσης Γονέων
Το κεντρικό αίτημα, διατυπωμένο από Ιούνιο 2025, είναι ένα συστηματικό σχέδιο με ουσιαστική χρηματοδότηση από Δήμο, Περιφέρεια και Υπουργείο Παιδείας, για πλήρη συντήρηση και ανακαίνιση όλων των σχολείων. Ζητούνται συγκεκριμένα: κατάργηση ΠΡΟΚΑΤ με μεταφορά σε σταθερές αίθουσες, ενεργειακή αναβάθμιση, ασφαλείς προαύλιοι χώροι με μόνιμη φύλαξη και ένταξη όλων των σχολείων σε προγράμματα όπως τα Σχολικά Γεύματα.
Η Ένωση, ως «φωνή όλων των γονιών», πιέζει για συνεργασία φορέων και διεκδικήσεις πέρα από ατομικές πρωτοβουλίες, προκειμένου τα σχολεία να γίνουν σύγχρονα και ασφαλή, αντιμετωπίζοντας και ζητήματα όπως η παιδική φτώχεια.
Συμφραζόμενα και προηγούμενες παρεμβάσεις
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων λειτουργεί από χρόνια ως συνεκτικός ιστός, διεκδικώντας δικαιώματα μαθητών και βελτίωση συνθηκών, με παρεμβάσεις σε θέματα όπως σίτιση, στατική ενίσχυση (π.χ. Νικομηδείας) και πρόσβαση σε γήπεδα. Παρά τις προσπάθειες, προβλήματα όπως δικαστικές διαμάχες για σχολεία (π.χ. 7ο Λύκειο) δείχνουν χρόνια καθυστερήσεις, ενώ η τοπική κοινότητα απαιτεί σταθερή πολιτική για να μην «παραμένουν όμηροι» οι μαθητές.
Η καταγγελία έρχεται σε κρίσιμη χρονική στιγμή, εν μέσω προγραμμάτων Ταμείου Ανάκαμψης, και καλεί σε άμεση δράση για να μην εξαρτάται η παιδεία από ελλείψεις πόρων ή γραφειοκρατία.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Ελλείψεις, προγραμματισμός, συνήθεις πρακτικές και ένα (νέο) διεκδικητικό πλαίσιο για τα Σχολεία της πόλης
Η Ένωση Γονέων έχει θέσει ως στόχο, από την αρχή της θητείας του νέου ΔΣ το καλοκαίρι του 2025, τη συστηματική ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτήρια και υποδομές παιδείας και τη διεκδίκηση πόρων για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Η επιλογή του ΔΣ της Ένωσης δεν είναι μια συγκυριακή ή κακώς νοούμενη αντιπολιτευτική επιλογή, αλλά μια έντονα διαπιστωμένη και επιτακτική ανάγκη της πλειοψηφίας των γονιών που ζήτησαν και στηρίζουν μια διαφορετική λογική και πρακτική στο γονεϊκό κίνημα της πόλης. Μια επιλογή που συνοψίζεται στη φράση “σύγχρονα, ασφαλή και λειτουργικά σχολεία που προάγουν την μάθηση και εμπνέουν μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς”.
Η ανάγκη και οραματισμός για πιο φωτεινά σχολεία προσκρούει πάνω σε αρκετές δυσκολίες, βαθιά πολιτικού χαρακτήρα. Κυρίως προσκρούει
α) στην έλλειψη πόρων (ανθρώπινων και μη) και επαρκούς χρηματοδότησης από πλευράς της ελληνικής πολιτείας. Ενδεικτικά, τα σχολικά κτήρια της πόλης έχουν μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, χρήζουν ανακαίνισης, στερούνται βασικών υποδομών, είναι ενεργοβόρα, δεν ελέγχονται συστηματικά για θέματα ασφάλειας κ.λπ..
Προσκρούει επίσης:
β) σε παγιωμένες πρακτικές διαχείρισης από πλευράς των δημοτικών διοικήσεων και στελεχών, ανεξάρτητα από επιμέρους φιλότιμες προσπάθειες επίλυσης κάποιων εκ των παραπάνω προβλημάτων. Τις συνέπειες αυτών των παγιωμένων πρακτικών τις ζούμε συχνά οι γονείς: οι ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα επανεμφανίζονται, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι παροχές της πολιτείας είναι ανεπαρκείς, οι υπηρεσίες αποψιλωμένες, το εργολαβικό κέρδος πανταχού παρόν. Έτσι, πολλές ελλείψεις καλύπτονται αφού προκαλέσουν τη δυσλειτουργία των σχολείων για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα και πολλές βλάβες, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω προληπτικών ελέγχων και φροντίδας, δυσχεραίνουν τη σχολική λειτουργία.
Το κεντρικό αίτημα της Ένωσης Γονέων είναι διατυπωμένο με σαφήνεια από τον Ιούνιο του 2025: Τα σχολεία της πόλης χρειάζονται συστηματική συντήρηση, ανακαινίσεις, αναβάθμιση, ελέγχους και υποδομές ασφαλείας αλλά και ένα αποτελεσματικό (σε καμία περίπτωση σπάταλο) σύστημα τροφοδοσίας με αναλώσιμα. Η πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας οφείλουν να δώσουν τους απαραίτητους πόρους για αυτό, αντί να μεταθέτουν την ευθύνη στους Δήμους. Η Δημοτική αρχή πρέπει να αναδείξει τις ανάγκες των σχολείων, σε συμμαχία με τους φορείς και το γονεϊκό κίνημα της πόλης.
Ταυτόχρονα, η Δημοτική αρχή είναι ανάγκη:
-
Να καταγράφει με έναν συστηματικό, δημόσιο και διαφανή τρόπο τις παρεμβάσεις που έχει κάνει και προγραμματίζει να κάνει στα σχολεία, ιεραρχημένες και με έμφαση σε θέματα ασφάλειας. Να αναπτύξει, με άλλα λόγια και στο βαθμό που δεν το έχει ήδη κάνει, ένα σύστημα καταγραφής των προβλημάτων που να στηρίζει την ολοκληρωμένη λήψη αποφάσεων και την ιεράρχηση.
-
Η καταγραφή αυτή να σχετίζεται με έναν επίσης ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε βάθος τριετίας ή πενταετίας, που θα διαμορφώνει νέες καλύτερες συνθήκες στα Δημόσια σχολεία της πόλης.
-
Τέλος, όσον αφορά την τροφοδοσία με αναλώσιμα, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού είναι ανάγκη πέρα από το να υπολογίζονται ακόμη πιο αποτελεσματικά οι ετήσιες ανάγκες ανά σχολική μονάδα, να προβλεφθεί ένα αξιόπιστο σύστημα διανομής.
Η πλειονότητα των παραπάνω προβλημάτων-ελλείψεων δεν είναι φαινόμενο που εμφανίζεται μόνο στη Νέα Σμύρνη, όπως καταδεικνύουν και οι αποφάσεις άλλων Ενώσεων ή της Ομοσπονδίας Γονέων και της ΑΣΓΜΕ. Πολλοί Δήμοι της χώρας έχουν επιλέξει να τη διαχειριστούν αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα και στεκόμενοι δίπλα στους Γονείς που διεκδικούν - άλλοι όχι. Εμείς θέλουμε τον Δήμο δίπλα μας σε αυτόν τον αγώνα και το δηλώνουμε με σαφήνεια ως κατακλείδα:
“....έχουμε την πεποίθηση ότι με τη συλλογική διεκδίκηση των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και του Δήμου μπορούμε να πιέσουμε, να έχουμε αποτελέσματα για τα σχολεία μας, να διεκδικήσουμε αυτά που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας και η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να τους τα παρέχει.” (βλ. ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων, 2/2/26)
Εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Σμύρνης
Η Πρόεδρος: Χριστίνα Γιαννοπούλου
Ο Γραμματέας: Στέλιος Γκιάλης














Σχόλια