Πολιτιστικά

Νέα Σμύρνη. Ας κάνουμε το ταξίδι...

γράφει ο Χρήστος Καρφωξυλιώτης

Λένε ( όπως αναφέρει και ο πατέρας της Ιστορίας ο Ηρόδοτος "αυτοί ή εκείνοι λέγανε” ) ότι ο τόπος που γεννιέσαι, κάνεις τα πρώτα βήματα σου, συναναστρέφεσαι με τους "πρώτους" ανθρώπους που συναπαντάς στα πρώτα χνάρια σου στο κοινωνικό σύνολο που διέπει την εκάστοτε κοινωνία που ανήκεις παίζει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα σου, έτσι και η Νέα Σμύρνη το επιτυχαίνει να σε διαμορφώσει σε σκεπτόμενο και ενεργό πολίτη, με τα εφόδια που σου δίνει. Επίσης στα ήρεμα, φυσικά μέρη της κάνεις δειλά - δειλά τα εφηβικά ερωτικά σκίρτημα σου, δίνοντας τους μια νότα διαφορετική από το άχρωμο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο επικρατεί σε μεγάλο βαθμό το μπετόν, το γκρι χρώμα και τα άχρωμα κτήρια. Ενώ το άλσος, τα μικρά καταπράσινα πάρκα της, το άναρχο στυλ των πολυκατοικιών της που διασπά την “μάζωξη” που επικρατεί στο κέντρο, της προσδίδει περισσότερο ηλιακό φως διότι περνάει αβίαστα και φωτίζει τα ανήλιαγα στενά.

"Λένε" ότι Ερωτικές Πόλεις είναι το Παρίσι, η Θεσσαλονίκη, τα Χάνια, η Σαντορίνη. Εγώ θα πω ότι είναι ο κάθε τόπος που ενηλικιώνεσαι. Που κρύβεσαι από τους γονείς σου, τους δασκάλους, τους φίλους/ες σου, από το ξένο μάτι που θα εισβάλει αδιάκριτα στην ζωή σου. Εκεί στο καμπαναριό της Νέας Σμύρνης ( να ευχαριστήσουμε το ίδρυμα Ωνάση για το οικοδόμημα που έχτισε ) σμίγουν νιόπαντρα ζευγάρια με τις ευλογίες της Αγίας Φωτεινής, περπατητές το διαβαίνουν νιώθοντας μια αύρα αλλαγής, ιερή, αναζωογονητική και ανακούφισης που δίνει το συγκεκριμένο μέρος.

Η οποία αύρα σε κάνει να έχεις μια θετική οπτική γωνία για να το πώς πρέπει να περάσεις την μέρα σου, την εβδομάδα, τον μήνα, ακόμα και την Ζώη σου ολόκληρη. Επίσης αν ακούσεις ή διαβάσεις την ιστορία του κάθε σημείου που διανύεις μία στις τόσες ή συχνότερα ανακαλύπτεις ότι πριν από εσένα έχουνε συμβεί πολλά ( σημεία και τέρατα που αναφέρει μια λαϊκή ρήση ) θα σε εκπλήξουν, θα σε αφήσουνε αδιάφορο, ή ανάλογα με την δική σου νοοτροπία ή ψυχολογική διάθεση που έχεις εκείνη την χρονική στιγμή. Ένα παράδειγμα είναι στην Αρτάκη υπάρχει η Εθνική στέγη που κάποτε ήταν ορφανοτροφείο, στο κατέβασμα της Αιγαίου προς κατεύθυνση προς τον Άγιο Δημήτριο ήταν ρέμα στο οποίο γινόντουσαν δικαστήρια κατά τον Εμφύλιο πόλεμο, η Εστία που είναι η δημόσια βιβλιοθήκη του Δήμου και πολλά άλλα. Το θέμα είναι ότι το κάθε μέρος που βαδίζουμε καθημερινά "σέρνοντας" μαζί μας την καθημερινότητα μας, χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει συμβεί ιστορικά και μη στην κάθε σπιθαμή που διαβαίνουμε για να πάμε στις εργασίες η για τέρψη μας.

Ας αρχίσουμε να ερευνάμε τη Νέα Σμύρνη πολιτιστικά, ιστορικά, πολιτισμικά θα ανακαλύψουμε  τόσα πολλά που θα μας κάνουμε να λατρέψουμε περισσότερο αυτόν τον τόπο στο οποίο ζούμε την κάθε στιγμή μας σημαντική ή ασήμαντη. Η Νέα Σμύρνη είναι φάρος για πολλούς από εμάς και μπορεί να γίνει για περισσότερους. Έχει άπειρους θησαυρούς για να ανακαλύψει ο καθένας από εμάς. Ας το κάνουμε μαζί αυτό το ταξίδι.

Gallery

Share this Post:

Συντάκτης

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια