Κυριάκος Κουζούμης: " Στόχος μου πάντα είναι να κρατήσω τον αναγνώστη σε εγρήγορση "
Ο Κυριάκος Κουζούμης είναι ένας ταλαντούχος συγγραφέας που διαπρέπει εδώ και χρόνια στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία. Με αφορμή την παρουσίαση των νέων βιβλίων του "Χακί Δαντέλα", "Σαιξπηρικός Γρίφος" και "Μεγάλη Παρασκευή" που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ πρόσφατα και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Bythebook παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη και μίλησε με ενθουσιασμό για την συγγραφή, την τηλεόραση αλλά και την οικογένεια του...
Συνέντευξη στη Μαρία Κλ. Χατζηνικολάου
Μ.Χ: Κύριε Κουζούμη, τιμάτε και αγαπάτε την αστυνομική λογοτεχνία εδώ και χρόνια. Πόσο απαιτητική είναι η συγγραφή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος;
Κ.Κ: Θα έλεγα αρκετά απαιτητική. Προσωπικά φροντίζω, πριν ξεκινήσω τη συγγραφή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος να καταγράψω όσα περισσότερα στοιχεία μπορώ στη «σκαλέτα» μου, δηλαδή τους ήρωες, την πλοκή, τις ανατροπές κ.α. Στόχος μου πάντα είναι να κρατήσω τον αναγνώστη σε εγρήγορση και φυσικά, όταν φτάσει στην τελευταία σελίδα να του μείνει μία ωραία αίσθηση, μία γλυκιά ανάμνηση αλλά και ένα αίσθημα ικανοποίησης.
Μ.Χ: Επανέρχεστε στο προσκήνιο με τρία βιβλία της αστυνομικής σειράς «Με Φως και Μελάνι», το «Χακί Δαντέλα», το «Σαιξπηρικός Γρίφος» και το «Μεγάλη Παρασκευή». Έμεινα καθηλωμένη διαβάζοντάς τα. Το πρώτο, το «Χακί Δαντέλα» που διαδραματίζεται στο νησί της Κω, εξιστορεί δολοφονίες διαφορετικών ανθρώπων. Πώς το εμπνευστήκατε και αν θεωρείτε διαφορετική την αστυνομική δράση και προστασία του πολίτη στην επαρχία από ό,τι στην πρωτεύουσα;
Κ.Κ: Το εμπνεύστηκα όταν είχα πάει στην Κω συνοδεύοντας τον ξάδελφό μου για να καταταγεί στον ελληνικό στρατό. Βρέθηκα και θαύμασα πολλά σημεία του νησιού και ομολογώ ότι ένιωσα τη δυναμική της ενέργειάς του. Αναφορικά με την αστυνομική δράση και προστασία του πολίτη θα έλεγα πως γίνονται μεγάλες, και μάλιστα επιτυχημένες, προσπάθειες ώστε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με των αστικών κέντρων.
Μ.Χ: Το βιβλίο «Σαιξπηρικός Γρίφος» το έχετε αφιερώσει «σε όσους παραγκωνίστηκαν στο περιθώριο δράσης και ζωής δίχως τη θέλησή τους». Πείτε μας πώς μπορούν οι πολίτες να αντιδράσουν απέναντι σε όσους βλάπτουν την πορεία της εξέλιξής τους και της ζωής τους, καθώς και λίγα λόγια για το συγκεκριμένο βιβλίο.
Κ.Κ: Η αντίδραση, κατά τη γνώμη μου, είναι η επιμονή στον στόχο του καθενός και η υπομονή μέχρι αυτός να επιτευχθεί. Κάποια στιγμή, οφείλουμε να κάνουμε συνείδησή μας ότι δεν έχει σημασία το τι λέει ο κόσμος, διότι τις περισσότερες φορές, ο κόσμος έχει ένα «κατηγορώ» για πολλούς, ιδίως γι’ αυτούς που εξελίσσονται. Το βιβλίο πραγματεύεται τη ζωή δέκα απόφοιτων δραματικής σχολής. Όσο όμως ήταν σπουδαστές, ήταν λάτρεις του Σαίξπηρ και είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους ψευδώνυμα από ονόματα γνωστών σαιξπηρικών ηρώων. Ο δολοφόνος αφήνει στο σημείο του εγκλήματος μία φωτογραφία με τους δέκα σπουδαστές, καθώς και ένα σαιξπηρικό απόφθεγμα του εκάστοτε ήρωα. Η αστυνόμος, η Άννα Δερβίση καλείται να συμπληρώσει όλα αυτά τα κομμάτια και να λύσει τον γρίφο. Τα καταφέρνει, αλλά μέχρι και η ίδια διαπιστώνει το μοιραίο παιχνίδι που κρύβεται πίσω από τους δέκα σπουδαστές.
Μ.Χ: Το βιβλίο «Μεγάλη Παρασκευή» τονίζει τη σημασία της ενσυναίσθησης στην εξιχνίαση εγκλημάτων και θίγει το θέμα της ομοφυλοφιλίας, όπου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν διαπραχθεί ειδεχθή εγκλήματα. Είναι βασισμένο σε αληθινά περιστατικά;
Κ.Κ: Όχι! Σχεδόν όλα τα βιβλία της σειράς «Με Φως και Μελάνι» στηρίζονται στη μυθοπλασία. Ωστόσο τα σημεία που αποτελούν το φόντο στο βιβλίο είναι πραγματικά, εδρεύουν στον νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στην όμορφη κωμόπολη της Γαστούνης. Η ιστορία λοιπόν, αρχίζει, εξελίσσεται και ολοκληρώνεται στη Γαστούνη. Μεταξύ άλλων θίγει την παροιμία «όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος», γιατί πράγματι όσα λαμβάνουν χώρα σε μία οικογένεια, δεν τα γνωρίζει ο πολύς κόσμος. Τέλος, αναφορικά με την ομοφυλοφιλία, αυτή θίγεται μέσα στο βιβλίο δίχως δασκαλίστικο ύφος αλλά ως κάτι που υπάρχει, και ως κάτι που μπορεί να υπάρχει, παντού.
Μ.Χ: Δυστυχώς στη σημερινή εποχή εν έτει 2023 υπάρχουν άτομα που κινούνται ελεύθερα καταπατώντας τους γραπτούς αλλά και άγραφους νόμους. Ποια είναι η ευθύνη ενός μορφωμένου πολίτη απέναντι σ’ αυτά τα μιάσματα;
Κ.Κ: Πάντα να τους αντιμετωπίζει με πολιτισμό. Αν χαθεί η πολιτισμένη συμπεριφορά, τότε ο πολίτης, είτε μορφωμένος είτε όχι, είναι καταδικασμένος να μοιάσει σ’ ένα απ’ εκείνα τα μιάσματα που αναφέρθηκαν. Ευτυχώς η χώρα μας φέρει πλούσιο ποινικό κώδικα και πρόσφατα επικαιροποιημένο, σύμφωνα με τις επιταγές τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της εποχής. Συνεπώς, μία καταγγελία στην αστυνομία μπορεί να αποτελέσει μία καλή αρχή…
Μ.Χ: Πρόσφατα, στην ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε η ξεχωριστή παρουσίαση των τριών πρώτων τίτλων της αστυνομικής σειράς «Με Φως και Μελάνι». Τι κρατάτε περισσότερο στην καρδιά σας από εκείνη τη βραδιά;
Κ.Κ: Τα άφθονα συγκινητικά συναισθήματα. Για ακόμα μία φορά με τίμησε κόσμος απ’ όλο το φάσμα της ζωής μου. Συμμαθητές, συμφοιτητές, συνάδελφοι, συνεργάτες, αναγνώστες, φίλοι, φίλοι, φίλοι… Με τίμησαν βαθιά με τα λόγια τους ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, η νυν πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου και ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, ενώ «σήκωσαν τις σελίδες όρθιες» με τις φωνές τους οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός και Ηρώ Μουκίου. Τους είμαι βαθύτατα ευγνώμων! Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η βράβευσή μου από την Unesco Πειραιώς και Νήσων και τον διεθνή όμιλο International Action Art. Απύθμενη η συγκίνησή μου. Δεσμεύομαι να τιμώ ες αεί τον εν λόγω έπαινο.
Μ.Χ: Κύριε Κουζούμη, νοσταλγείτε την περίοδο που εμφανιζόσασταν στην τηλεόραση;
Κ.Κ: Καμιά φορά, ναι! Εμείς οι δημοσιογράφοι είμαστε σαν τις μέλισσες. Σήμερα εργαζόμαστε εδώ και αύριο εκεί. Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια στιγμή, μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να εργαστώ στην τηλεόραση.
Μ.Χ: Ένας πολυάσχολος και πολυτάλαντος άνθρωπος όπως εσείς βρίσκει χρόνο για την οικογένειά του;
Κ.Κ: Δεν είναι εύκολο, αλλά το προσπαθώ συνεχώς. Η οικογένειά μου είναι ίσως ό,τι πιο ιερό έχω καταφέρει να δημιουργήσω. Όταν λείπω έχω πολλές τύψεις και γι’ αυτό φροντίζω να αναπληρώνω το κενό με την κάθε ευκαιρία.
πηγή www.mcnews.gr
Σχόλια