Κοινωνία

Ένωση Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων Ν.Σμύρνης για προσχολική ''O Δήμος μας είναι στους τελευταίους των τελευταίων''

 

Δελτίο Τύπου 

                  Nέα Σμύρνη, 12 / 07 / 2020

     ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

 Η αγωνία για τους γονείς και των 931 παιδιών που γράφτηκαν στα  δημόσια νηπιαγωγεία του δήμου μας δεν τελείωσε. Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης, μαζί με άλλους τέσσερις σε σύνολο τριακοσίων τριάντα δύο (332) δήμων της χώρας, εξαιρέθηκε από την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής για τη σχολική χρονιά 2020-2021.

 

 ''Πετύχαμε να εξαιρεθούμε'' λοιπόν, και μόνο τα 505 νήπια που γεννήθηκαν το 2015 θα κατανεμηθούν στα δημόσια νηπιαγωγεία της πόλης μας, ενώ 426 μικρότερα θα μπουν στη διαδικασία της κλήρωσης για 70-80 θέσεις. Για τα υπόλοιπα, 350 περίπου, διαβάζουμε πως έχουν εξασφαλιστεί πιστωτικά σημειώματα, έχουν κρατηθεί θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, κι αν δεν μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλα δεν πειράζει, αφού καταφέραμε ο νόμος να τα εξαιρέσει από το δικαίωμά τους στην προσχολική αγωγή...

   Δεν εκπλαγήκαμε για την εξαίρεση. Γνωρίζαμε πως δεν υπάρχει ούτε μία από τις τουλάχιστον 15 αίθουσες που απαιτούνται. Εκπλαγήκαμε όμως ως γονείς πολίτες με τη διαπίστωση πως ο δήμος μας είναι στους τελευταίους των τελευταίων, ντραπήκαμε ως δημότες και κάτοικοι που αυτή η πόλη συγκαταλέγεται σε αυτές που μετρούνται  στα δάκτυλα του ενός χεριού...     

  

  Όσο κι αν προσπαθεί η δημοτική αρχή, το μαύρο δεν γίνεται άσπρο.

 Το χρονικό διάστημα που πέρασε ήταν φανερό από δελτία τύπου, τοποθετήσεις, αναρτήσεις κι επιστολές πως ο Δήμος της Νέας Σμύρνης ουδέποτε ήταν υπέρ της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Ήταν φανερό επίσης, - από την προσωρινή λύση που την τελευταία στιγμή ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΠ επέλεξε και πρότεινε, τη χρηματοδοτούμενη από το κράτος εγκατάσταση  προκατασκευασμένων κτιρίων με 9 αίθουσες σε ελεύθερα δημοτικά οικόπεδα - πως ουδέποτε ο εύρωστος οικονομικά Δήμος της Νέας Σμύρνης είχε πρόθεση να επενδύσει από το πλεόνασμά του προς όφελος των μικρών δημοτών του. Εδώ και τρία χρόνια κι ενώ γνώριζε πως από τη σχολική χρονιά 20-21 η δίχρονη φοίτηση στο νηπιαγωγείο θα είναι υποχρεωτική, ενώ γνώριζε και γνωρίζει πως τα σχολικά κτίρια ανήκουν και είναι στην ευθύνη των δήμων, δε φρόντισε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες σχολικές υποδομές για τα προνήπια.

   Με ''πείσμα και επιμονή'', με τον ευσεβή πόθο πως η δίχρονη προσχολική είτε θα καταργηθεί από υποχρεωτική είτε θα εφαρμοστεί μερικώς και κατά περίπτωση, προτίμησε την απραξία και πετούσε την μπάλα στην εξέδρα τής, έτσι κι αλλιώς, ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης, με θλιβερή κατάληξη να γίνουν τα προνήπια της πόλης μας η περίπτωση που εξαιρείται, την ίδια στιγμή που η δίχρονη προσχολική αγωγή εφαρμόζεται καθολικά σε όλη την επικράτεια.

   Δεν θα απαντήσουμε στον λόγο της δημοτικής αρχής, αν και έχουμε πλήθος επιχειρημάτων. Κρίθηκε ήδη εκεί που οφείλει και έχει αξία να κρίνεται: στο έργο. Μετά από τρία χρόνια ''όραμα, επιμονή, υπομονή και σχέδιο'', ''πέτυχε'' να στερήσει από τα τετράχρονα παιδιά της πόλης μας το δικαίωμα που απολαμβάνουν τα συνομήλικά τους στη χώρα: τη φοίτησή τους στο δημόσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

   Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για μόνιμη και ασφαλή στέγαση όλων των μαθητών, για λύσεις που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών και την εύρυθμη λειτουργία της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

  Δηλώνουμε πως θα αντιταχθούμε στην στέγαση των προνηπίων σε αίθουσες σχολικών κτιρίων που φοιτούν μεγαλύτερα παιδιά, στην αύξηση του αριθμού των παιδιών στα τμήματα, σε τυχόν συμπτύξεις, μετακινήσεις και συγχωνεύσεις.

   Καλούμε τον Δήμο και το Υπουργείο να διαθέσουν όλα τα απαιτούμενα κονδύλια για εξεύρεση αιθουσών και ανέγερση νηπιαγωγείων.

  Καλούμε τη δημοτική αρχή να αναλάβει το βάρος των ευθυνών της, να σταματήσει να μεμψιμοιρεί και να προχωρήσει ταχύτατα σε αυτό που τρία χρόνια είχε το περιθώριο να κάνει υλοποιώντας όλες τις εφικτές λύσεις.

  Την καλούμε επίσης, να μη μετριάζει το πρόβλημα με το δέλεαρ των δημοτικών παιδικών σταθμών γιατί δεν είναι πλέον εκεί ο φυσικός χώρος των προνηπίων, γιατί  η στέγασή τους σε αυτούς αφήνει απ' έξω μικρότερα παιδιά, κυρίως γιατί οι γονείς δεν αναζητούν οποιουσδήποτε χώρους φιλοξενίας για τα παιδιά τους.

 Ζητούν τη θέση που αυτά δικαιούνται στη δημόσια, δωρεάν, ενιαία και δεκατετράχρονη πλέον εκπαίδευση.

   Μέχρι τότε, η Νέα Σμύρνη θα είναι μια θλιβερή εξαίρεση στο χάρτη της δημόσιας παιδείας μαζί με τους Δήμους της Αθήνας, του Ζωγράφου, της Καλλιθέας και της Νεάπολης Συκεών στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου στις 7 Σεπτεμβρίου το κουδούνι του δημόσιου σχολείου για τα προνήπια δεν θα χτυπήσει.

 

                                                   Το ΔΣ

 

 

Share this Post:

Σχετικά Άρθρα:

Σχόλια